Onze boeken

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Daarom hebben wij een aantal boeken geschreven om zowel jouw veiligheidsbewustzijn te vergroten als om het belang van een veilige en gezonde werkcultuur te benadrukken. Stel jezelf de vraag: 'Wat kan ik bijdragen aan de veiligheid van mijn organisatie of team?

 

Samen klimmen op de veiligheidsladder: naar trede 3

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Wij nodigen je uit om actief deel te nemen aan het creëren van een veiligere werkomgeving en te reflecteren op je eigen veiligheidsreis. Wat kun jij bijdragen aan de veiligheid van je organisatie of team? Dit boek bevat multimediale content, waaronder interactieve opdrachten voor jou en je collega's, maar ook QR codes die je meenemen naar video's en podcasts over veiligheid als teamprestatie. Neem de eerste stap op jouw reis en ontdek hoe jij, je team en je bedrijf kunnen bijdragen aan een veiligere werkplek voor alle collega's. Dit boek is mogelijk gemaakt door Bouwend Nederland.

 

Teams in veiligheid

Veiligheid kent geen einde, maar wel een begin. Het begint bij het benoemen van wat we onder veiligheid verstaan, welke factoren deze veiligheid bedreigen en bij leren, reflecteren en verbeteren. Om veiligheid te stimuleren, heb je een cultuur nodig waarin fouten maken mag en waarin we stoppen met wijzen naar de ander. In dit boek worden de positieve effecten van een lerende cultuur op veiligheid in teams toegelicht. Het voert in vogelvlucht langs diverse belangrijke wetenschappelijke inzichten, aangevuld met praktijkverhalen. Tussendoor daagt dit boek jou uit om te reflecteren op je eigen gedrag, team en organisatie met allerlei opdrachten.

 

Veilig voelen, veilig zijn

Het boek 'veilig voelen, veilig zijn' beschrijft niet alleen verhalen uit de praktijk maar behandelt ook interessante vragen zoals 'hoe kun je de dialoog starten over een onveilige werkklimaat zonder in de verdediging of de aanval te schieten?' In dit boek geven we je een hanteerbaar theoretische kader, zodat je weet hoe een veilig werkklimaat werkt. Maar we gaan vooral in op de praktijk en hoe jij die theorie werkend kunt krijgen. 

Elf personen delen uit de dagelijkse werkomgeving hun ervaringen, inzichten, overpeinzingen en leermomenten over hun werkklimaat. Hoe zij dit onbewust veiliger maakten én wat ze bewust deden om de theorie werkend te krijgen. Zo krijgt 'Veilig voelen en veilig zijn' een concrete lading en kunnen jij en je team ermee aan de slag. 

BEGRIJPEN EN BOUWEN AAN VEILIGHEID & CULTUUR

Elke dag leren wij bij. Proberen we interventies uit. Doen we onderzoek. De resultaten gebruiken wij om te leren en te verbeteren. Hierdoor kwamen wij erachter dat werken aan je veiligheidscultuur meer nodig heeft dan een assessment en een paar workshops. Het vraagt om continue aandacht. Dit veiligheidscultuurdoeboek is bedoeld om in stapjes te ontwikkelen. Om alleen of samen met je team over veiligheid te praten, te leren, te oefenen en te ontwikkelen. Een veilige cultuur bouw je niet vanaf een vinklijstje. Dit doe je samen door de juiste beslissingen te nemen. Samen sta je sterk voor veilig werk.

 
 
 

Downloadables

In het boek Samen Klimmen op de Veiligheidsladder: naar trede 3 wordt er verwezen naar allerlei werkbladen. Deze werkbladen kun je hier vinden.

Stappenplan

Veranderen doe je in stappen. Begin bijvoorbeeld eerst met het benoemen van je top risico’s. Doe dit samen met je collega’s. Bepaal vervolgens wat dit betekent voor jullie veiligheidsambitie en je organisatie van veiligheid. Bespreek vervolgens hoe je dit kan realiseren. Beperk je tot ongeveer 5 stappen. Heb je deze milestone gehaald? Dan is het eerst tijd voor een feestje voordat je een nieuw stappenplan de organisatie instuurt. Via de button kun je het stappenplan downloaden.

Life Saving Rules

Gedragsregels heeft elke organisatie nodig. Wat vinden wij gewenst en ongewenst? Welk gedrag draagt bij aan veiligheid en welk gedrag echt niet? Bepaal in een aantal sessies met je team welke gedragsafspraken je wilt maken. Ga na of iedereen zich ook aan deze afspraken kan houden. Bekijk onze animatie over gedragsbeïnvloeding nog eens goed. Pas het model toe en gebruik de inzichten voor je communicatieplan. Via de button kun je het werkblad downloaden.

 
 

Roadmap

Bouwen aan je veiligheidscultuur gaat niet van vandaag op morgen. Neem hier de tijd voor. Reken minimaal op een jaar. Knip je ontwikkeling op in haalbare doelen en milestones. Ontwikkel ze met elkaar. Iedereen moet zich in de verandering en verbetering kunnen vinden. Ga zelf aan de slag met een roadmap. Via de button kun je het werkblad downloaden.

 

Gele kaart, rode kaart of een compliment

Jullie organisatie heeft als het goed is een gedragsbeleid. Beleid waarin regels opgenomen zijn over hoe je je (sociaal) gedraagtop de werkplaats. Deze gedragsregels zijn meestal voor de gehele organisatie opgericht. Per (project)team kunnen er aanvullende, specifieke gedragsregels gelden. Ontwerp visueel je eigen gedragsbeleid in de vorm van een gele, rode kaart of compliment. Via de button kun je het werkblad downloaden.

 
 

Observatiekaart

Het lopen van een gedragsrondje draait allemaal om het goede gesprek. Stel nieuwsgierige vragen. Wees geïnteresseerd in de omstandigheden. Vraag naar kansen en knelpunten. Goede ideeën komen meestal vanuit de mensen die het werk doen. Houd je oordeel thuis. Interviewen heeft alles te maken met vertrouwen opbouwen. Je wilt dingen te weet komen. Via de button kun je de observatiekaart downloaden downloaden. Tevens geven we je tips mee hoe te interviewen.